top of page

Чи можуть військовозобов'язані виїжджати за кордон?

Оновлено: 14 черв. 2022 р.

Рекомендації щодо порядку дій для виїзду за кордон військовозобов’язаних осіб у зв'язку з робочими питаннями.


Відповідно до пункту першого частини першої статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.


Затверджений порядок передбачає, що:

1) Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за встановленою формою з відповідним обґрунтуванням;


2) Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення (термін дії відстрочки не більше шести місяців) та надсилає його Міністерству оборони, а також зазначеним органам.


Отже, будь-яка особа, яка заброньована (читайте про бронювання тут) має право виїхати за кордон на термін до 6 місяців з дня наказу на бронювання.



!!! Зміни: Звертаємо Вашу увагу на те, що лист на бронювання та додаток до нього тепер надсилається виключно у військову адміністрацію (за місцем реєстрації компанії).


Зважаючи на це, Спілка рекомендує своїм членам звертатись до обласних військових адміністрацій (за місцем реєстрації компанії у відповідній області), а для міста Києва – районних у місті Києві адміністрацій (за місцем реєстрації компанії у відповідному районі) із відповідними обґрунтуваннями щодо необхідності бронювання військовозобов’язаних, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (далі — підприємства, установи і організації) в умовах правового режиму воєнного стану.


Для виїзду відповідної особи, компанія, яка отримала бронювання відповідної особи, подає за адресою своєї реєстрації або постановки на облік відповідної особи у військову адміністрацію лист з копією наказу та додатку до нього про бронювання відповідної особи та отримує посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.


Обласні військові адміністрації (а для Києва районні в місті Києві державні адміністрації) направляють опрацьовані пропозиції до Міністерства оборони України на погодження. Після погодження Міністерства оборони України направляють їх до обласної, а для Києва – Київської міської військової адміністрації для подальшого направлення до Міністерства економіки України.


Для перетину кордону, особа надає прикордонній службі:

Нагадаємо, що переглянути інформацію про компанії, які отримали бронювання своїх працівників, можна тут.


bottom of page