top of page

Оновлений порядок бронювання військовозобов’язаних

Оновлено: 7 лют. 2023 р.

Бронювання військовозобов’язаних здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних погодженими Генеральним штабом ЗСУ.


Порядок визначає механізм бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, які працюють:

- на підприємствах i організаціях, що виконують мобілізаційні завдання (замовлення);

- на підприємствах i організаціях, які здійснюють виробництво товарів i надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ;

- на підприємствах, i організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Підприємства i організації, що виконують мобілізаційні завдання (замовлення) подають список безпосередньо до органу державної влади який встановив мобілізаційне завдання (замовлення).

В обґрунтуванні зазначається:

- дата прийняття i номер документу про встановлення (доведення) мобілізаційного завдання (замовлення) підприємству i організації, дата i номер укладеного договору (контракту) на виконання мобілізаційного завдання (замовлення);

- інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних.


Незалежно від військового звання, віку та військово-освітньої спеціальності керівники, ïx заступники, а також працівники підприємств i організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго, підлягають обов’язковому бронюванню.


Кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити не більш як 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку.


Строк дії відстрочки обмежується 6 місяцями для військовозобов’язаних для підприємств i організацій.


Список подається за формою згідно з додатком 1 в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.


Додаток 1:


Додаток 2:







Підприємства, установи i організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом. Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом відповідно з додатком 6.


Додаток 6




Орган державної влади, інший державний орган, який встановив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення), проводить перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, а також дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подає його на погодження Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).



 

Підприємства i організації, які здійснюють виробництво товарів i надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, подають список до центральних органів виконавчої влади або до Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

В обґрунтуванні зазначається інформація про:

- виробництво товарів i надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, дату i номер укладеного державного контракту (договору);

- відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, ïx військово-обліковим документам.


Незалежно від військового звання, віку та військово-освітньої спеціальності керівники, ïx заступники, а також працівники підприємств i організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго, підлягають обов’язковому бронюванню.


Кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити не більш як 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку.


Строк дії відстрочки обмежується 6 місяцями для військовозобов’язаних для підприємств i організацій.


Список подається за формою згідно з додатком 1 (дивитися вище) в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 (дивитися вище).


Підприємства, установи i організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом. Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом відповідно з додатком 6 (дивитися вище).


Центральні органи виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, a6o Мінстратегпром проводять перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, а також дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подають його на погодження Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).



 

Підприємства і організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, подають список до центрального органу виконавчої влади, або відповідної військово-цивільної адміністрації на території юрисдикції якої вони розташовані.

3 метою визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період таке підприємство у разі відповідності критеріям, звертається до центрального органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу державного управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України (за сферою управління чи галуззю національної економіки), або до обласної чи міських військових / військово-цивільних адміністрацій, на території юрисдикції яких воно розташовано.


Визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється за такими критеріями:

1) загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою відповідного обслуговуючого банку;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 20, ст. 555);

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, встановлюються органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, за сферою їх управління чи галуззю національної економіки або обласною, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, або обласною, Київською та Севастопольською міськими військовими/військово-цивільними адміністраціями (у разі їх утворення) з урахуванням потреб територіальної громади;

5) відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства;

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством;

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.


Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період є відповідність 3 або більше критеріям.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства паливно-енергетичного комплексу або яке провадить діяльність у сфері охорони здоров’я, освіти та науки, соціального захисту та належить до державної комунальної форми власності з включенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій або утримується за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, або надає населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення на постійній основі є відповідність 2 або більше критеріям.


До звернення додаються копії підтвердних документів, а також інформація про подання підприємством в установленому законодавством порядку податкової звітності за останній календарний квартал, що підтверджується копією податкової декларації з відмітками (штампами) контролюючого органу, який отримав податкову декларацію, із зазначенням дати її отримання або квитанцією про прийняття податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв’язку або квитанцією контролюючого органу.


Підтвердження статусу критично важливого підприємства для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюються підприємством не рідше ніж один раз на рік.

Список подається за формою згідно з додатком 1 (дивитися вище) в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 (дивитися вище).


В обґрунтуванні зазначається:

- дата прийняття i номер рішення органу влади про визначення підприємства i організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення;

- інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних.

Незалежно від військового звання, віку та військово-освітньої спеціальності керівники, ïx заступники, а також працівники підприємств i організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго, підлягають обов’язковому бронюванню.

Кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити не більш як 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку. У разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50% кількості військовозобов’язаних підприємства, установи i організації на дату подання списку.

Підприємства, установи i організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом. Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом відповідно з додатком 6 (дивитися вище).


Центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або обласна, міські держадміністрації, проводять перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подають його на погодження Генеральному штабу ЗСУ (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).


Погоджені Генеральним штабом ЗСУ за результатами розгляду щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань списки, Генеральний штаб ЗСУ подає Мінекономіки, котре за результатами перевірки приймає рішення про бронювання військовозобов’язаних.

3 метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу ЗСУ.

Генеральний штаб ЗСУ у 3-денний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.


Військовозобов’язаному надається витяг рішення за формою згідно з додатком 2. Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.


Додаток 2




Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.


Додаток 4




Органи державної влади у 5-денний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.


Додаток 5




Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.


Підставою для відмови у наданні відстрочки можуть слугувати надані або невірно відображені неправильні дані та інформація, зокрема: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікова спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з СДРПОУ (за наявності).


Відстрочка підлягає анулюванню у разі:

- закінчення строку її дії;

- завершення виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

- завершення виробництва товарів i надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ;

- позбавлення підприємства або організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом;

- ліквідації органу державної влади;

- звільнення працівника (військовозобов’язаного).

Контакти державних органів для оформлення звернення щодо бронювання:

- Міністерство економіки України - meconomy@me.gov.ua

-Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості - citizen@mspu.gov.ua




bottom of page