top of page

Рекомендації щодо оформлення допомоги по частковому безробіттю

Роботодавці можуть скористатися державною підтримкою при виплаті коштів працівникам у разі, якщо ті втратили частину зарплати через зупинення чи скорочення виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг у період воєнного стану.


Для цього Уряд прийняв постанову від 21.06.2022 р. № 702 «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю», якою затвердив відповідний порядок, котрий діє із 24.06.2022 року.


Послуга надається у разі втрати працівниками частини заробітної плати через зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин, зокрема введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину Центром зайнятості надається допомога по частковому безробіттю. Виплата працівникам такої допомоги здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини.


Отримати допомогу по частковому безробіттю можуть за поданням роботодавця застраховані працівники та ФОП, за яких (які) упродовж останніх 6 місяців до настання часткового безробіття сплачено (сплатили) ЄСВ та виконуються наступні критерії:

- зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг охопило не менш як 20% чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та зарплати становить 30 і більше відсотків на місяць;

- рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу ФОП, яка є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;

- відсутність у роботодавця або ФОП заборгованості із виплати зарплати та/або сплати ЄСВ, та/або сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування упродовж 6 місяців, що передують місяцю зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/ надання послуг;


З метою отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавцю необхідно звернутись до найближчого центру зайнятості. Розмір допомоги розраховує центр зайнятості за визначеною формулою, але він не може перевищувати у розрахунку на одного працівника або ФОП 50% розміру мінімальної зарплати. (до 30 вересня 3250 грн, а з 1 жовтня – 3350 грн).


Термін виплати такої допомоги може тривати протягом зупинення чи скорочення виробництва, але не більш як 180 календарних днів сумарно, протягом трьох років з дня такого зупинення чи скорочення. Умовна допомога на одного працівника не може перевищити трьох мінімальних заробітних плат за шість місяців.


Процедура оформлення допомоги по частковому безробіттю передбачає такі етапи:

1. Подання документів. Роботодавець або фізична особа — підприємець, яка є застрахованою особою, подає до центру зайнятості відповідний пакет документів протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності.

2. Які документи необхідно подати? Заяву за формою затвердженою Державним центром зайнятості, відомості про працівників, за формою згідно з додатком 1 до Порядку або відомості про фізичну особу-підприємця, яка є застрахованою особою, за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

Пакет документів можна подати до центру зайнятості:1) особисто, 2) на адресу офіційної електронної пошти.

3. Ухвалення рішення центром зайнятості. Рішення про надання допомоги приймається регіональним центром зайнятості протягом п’яти робочих днів з дня подання роботодавцем або фізичною особою-підприємцем, яка є застрахованою особою, документів та оформлюється наказом.

4. Перерахування коштів роботодавцю. Перерахування коштів на поточний рахунок фізичній особі — підприємцю, яка є застрахованою особою, або роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється центром зайнятості щомісяця протягом трьох робочих днів на підставі відомостей, що подаються роботодавцем щомісяця до 10 числа за попередній місяць за формою, визначеною у додатку 3, додатку 4 до Порядку.

5. Виплата працівникам. Роботодавець виплачує допомогу працівникам у строк не більше трьох робочих днів після надходження коштів на рахунок роботодавця за окремою платіжною відомістю для виплати допомоги (відомістю на виплату грошей) на рахунок працівника в безготівковій формі.


Допомога по частковому безробіттю не надається у разі:

1) зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) має сезонний характер або виникає виключно з організаційно виробничих причин;

2) працівник відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на відповідну роботу в роботодавця з повним робочим днем (тижнем), працює в роботодавця за сумісництвом або проходить альтернативну (невійськову) службу;

3) протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), у роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, наявна заборгованість із виплати заробітної плати та/або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

4) роботодавець або фізична особа-підприємець, яка є застрахованою особою, перебуває у процесі припинення юридичної особи, припинення підприємницької діяльності, визнаний (визнана) в установленому порядку банкрутом або стосовно нього (неї) порушено справу про банкрутство, перебуває у процесі санації;

5) роботодавець є органом державної влади, органом місцевого самоврядування або закладом, установою, організацією, що утворені зазначеними органами в установленому порядку та які повністю утримуються коштом державного чи місцевого бюджету.


Корисні файли:

0 Порядок Допомога по частковому безробіттю №702 від 21.06.2022 року
.doc
Download DOC • 157KB

Бланк заяви:

1 Бланк заяви по частковому безробіттю
.doc
Download DOC • 38KB

Відомості про застрахованих осіб:

2 Відомості про застрахованих осіб
.docx
Download DOCX • 17KB

Відомості про ФОП:

3 Відомості про ФОП
.docx
Download DOCX • 15KB

bottom of page