top of page

Компенсація роботодавцям за оплату праці внутрішньо переміщених осіб

Оновлено: 29 бер. 2022 р.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» (станом на сьогодні ще не набрала чинності) визначено умови, механізм виплати та порядок використання коштів для надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (далі - компенсація витрат).


Під терміном "внутрішньо переміщена особа" розуміється особа, яка після введення Указом Президента від 24 лютого 2022 р. N 64 "Про введення воєнного стану в Україні" воєнного стану:

  • перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми "єПідтримка", затвердженому розпорядженням Кабміну від 6 березня 2022 р. N 204;

  • отримала довідку внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Умови отримання компенсації

Компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;

  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених цим Порядком, один раз.


Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця (не більше двох місяців) за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. При цьому компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.


Щоб отримати компенсацію, роботодавець має оформити заяву про компенсацію витрат в електронній формі (через Єдиний державний вебпортал електронних послуг — Портал Дія); або ж у паперовій формі — особисто під час відвідування центру зайнятості за місцезнаходженням роботодавця чи на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.


Для отримання такої компенсації, роботодавцю необхідно отримати від працівника довідку внутрішньо переміщеної особи (видається на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509, якою затверджено Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; надалі – ВПО), отже особа повинна була бути зареєстрована у зоні бойових дій.


Існують чотири шляхи отримання довідки ВПО:

  • звернутися до місцевого органу соціального захисту за місцем тимчасового перебування;

  • звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради за місцем тимчасового перебування;

  • звернутися до центру надання адміністративних послуг за місцем тимчасового перебування;

  • в електронній формі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія» (обіцяють, що запрацює найближчими днями).

Для отримання довідки ВПО особа має пред’явити документ, що посвідчує особу (паспорт у вигляді книжечки, чи ID карту, чи закордонний паспорт, чи посвідку про право на постійне проживання в Україні) і подати відповідну заяву.


Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи. І скористатися такою компенсацією може лише один з роботодавців переміщеної фізичної особи.


Роботодавець повинен зробити наступне:


І. не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи, подає до центру зайнятості (за своїм місцезнаходженням) заяву про компенсацію витрат.


Зробити це можна:

  • в електронній формі – через Портал «Дія» або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості;

  • в паперовій формі – особисто під час відвідування центру зайнятості.

Якщо заява подається безпосередньо до центру зайнятості або надсилаєте заяву електронною поштою необхідно долучити до неї:

  • копію наказу про працевлаштування особи;

  • копію трудового контракту або гіг-контракту;

  • відомості про таких працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Якщо ви обрали подати заяву на Порталі «Дія», потрібно:

1) створити особистий електронний кабінет користувача та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;

2) заповнити, підписати та подати заяву, яка містить такі відомості:

  • дані про роботодавця – найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи-підприємця, код згідно з ЄДРПОУ;

  • дані про кожну працевлаштовану особу: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

  • дані про документ, що підтверджує працевлаштування – наказ про прийняття на роботу, трудовий контракт, гіг-контракт;

  • поточний рахунок роботодавця.

ІІ. Після підтвердження відомостей, зазначених роботодавцем у заяві, інформація про подані заяви вноситься до Реєстру роботодавців отримувачів компенсації витрат.

Зокрема, Мінцифри кожного дня, крім святкових та вихідних днів, шляхом інформаційної взаємодії подає Державному центру зайнятості Реєстр роботодавців отримувачів компенсації витрат з відомостями за попередню добу, сформований засобами Порталу «Дія».

Роботодавцю надходить повідомлення про результати обробки інформації для отримання компенсації витрат.

Якщо заява подавалася за допомогою Порталу «Дія», на відповідь можна очікувати того ж дня або на наступний день.

В іншому випадку рішення щодо надання або відмови у наданні компенсації витрат приймається регіональним центром зайнятості та оформлюється відповідним наказом протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця. І надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів у спосіб, обраний роботодавцем для подання заяви.


ІІІ. Центр зайнятості здійснює перерахування коштів роботодавцю за перший місяць роботи працівника протягом пʼяти робочих днів після прийняття рішення щодо надання компенсації витрат або отримання відомостей з Реєстру роботодавців отримувачів компенсації витрат через Портал «Дія».


ІV. Для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець підтверджує продовження зайнятості осіб, стосовно яких прийнято рішення щодо надання компенсації витрат, засобами Порталу «Дія» або шляхом подання повідомлення центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти).

Центр зайнятості здійснює перерахування коштів роботодавцю за другий місяць роботи працівника протягом пʼяти робочих днів після надходження повідомлення про підтвердження продовження зайнятості цих осіб.


Якщо працівник звільнився, виплата допомоги теж припиняється.

У разі припинення трудових відносин до завершення строку виплати компенсації витрат, роботодавець протягом п’яти робочих днів з дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок центру зайнятості. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (6500 гривень) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць.


На центри зайнятості покладено повноваження щодо контролю за використанням коштів, що були перераховані роботодавцю. Центра зайнятості може провести перевірку протягом 180 календарних днів після останньої оплати.



bottom of page