top of page

Евакуація підприємств

Оновлено: 29 бер. 2022 р.

Кабінет Міністрів України реалізує програму евакуації підприємств із зони бойових дій на Захід України. Якщо ви бажаєте перемістити свої виробничі потужності із зони бойових дій в інше місце, заповніть анкету за посиланням:


Уряд допоможе створити належні умови для роботи на новому місці та можливість для працевлаштування людей. З підприємствами, які подали заявку, зв'яжуться для уточнення деталей.

У пріоритетах програми — стратегічні підприємства та виробництво товарів першої необхідності (хліб та інші харчові продукти, одяг тощо). У роботу обіцяють брати також малий бізнес розміром у 10-20 робочих місць.

Відповідні виробничі потужності для бізнесу будуть шукати в західних областях України.


Після узгодження всіх деталей розпочнеться сам процес перенесення виробництва завдяки логістичним компаніям. Для кожної конкретної заявки, запущеної в роботу, буде прикріплений депутат для супроводження процесу.


Нещодавно Кабінет Міністрів України своїм Розпорядженням від 25 березня 2022 р. № 246-р. «Про затвердження плану невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію» затвердив План невідкладних заходів з переміщення виробничих потужностей, який включає такі пункти:

​1. Визначення переліку підприємств, які потребують переміщення

Мінекономіки

2. Визначення переліку вільних виробничих площ, які можуть бути використані для переміщення

Фонд державного майна;

Регіональні ОДА

​3. Моніторинг переміщення підприємств

Мінінфраструктури АТ “Укрзалізниця” АТ “Укрпошта”

​4. Моніторинг стану розміщення підприємств на безпечній території

​Мінекономіки;

Регіональні ОДА

​5. Розміщення та проживання працівників переміщених підприємств

​Регіональні ОДА

​6. Спрощення порядку передачі в оренду державного та комунального майна

Фонд державного майна

​7. Виділення рухомого складу залізниць для перевезення обладнання підприємств

Мінінфраструктури;

АТ “Укрзалізниця”

​8. Відшкодування вартості перевезення майна підприємств

​Мінінфраструктури;

АТ “Укрпошта”

​9. Підключення виробничих потужностей до газо-, водо-, електропостачання

​Міненерго;

Мінрегіон

​10. Надання компенсацій підприємствам за підключення до електропостачання

​Міненерго;

Мінфін

​11. Перенесення строку сплати відсотків за кредитами (позиками), що надані переміщеним підприємствам

​Національний банк;

Мінфін

​12. Формування замовлення для військово-промислового комплексу, а також вирішення питань щодо критичного імпорту окремих товарів

​Мінстратегпром;

Мінекономіки

​13. Спрощення процедур надання або передачі земельних ділянок для розміщення виробничих потужностей підприємств

​Мінрегіон;

Мінагрополітики

Нагадаємо, що Постановою КМУ від 17 березня 2022 р. № 305 «Про особливості роботи акціонерного товариства “Укрпошта” в умовах воєнного стану» Уряд уповноважив АТ “Укрпошта” на виконання таких завдань:

  • забезпечення доставки пенсій і грошової допомоги громадянам, які отримують пенсії та грошову допомогу (за наявності технічної можливості);

  • здійснення доставки ліків, гуманітарної допомоги, поштових відправлень та періодичних друкованих видань (за наявності технічної можливості);

  • здійснення безоплатного перевезення майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який формується Міністерством економіки і передається до Міністерства інфраструктури.

З огляду на це Спілка рекомендує керівникам власникам підприємств, які бажають перемістити свої виробничі потужності із зони бойових дій у інше місце, такий план дій:

  • Заповнити заяву на сайті Мінекономіки;

  • Звернутись до регіональної ОДА, куди плануєте переїзд, за допомогою у пошуку місця релокації та розміщенні працівників;

  • Пошук перевізників: АТ Укрпошта, АТ «Укрзалізниця», інші варіанти, які можуть бути профінансовані державою;

  • Оформлення дозвільних документів на розміщення та підключення (за сприяння регіональної ОДА);

  • Взяти до уваги можливість фінансового послаблення за наявними кредитами та участі у програмах забезпечення військово-промислового комплексу та критичного імпорту.

Про потребу у допомозі переміщення чи інші питання просимо звертатись до Спілки за телефоном +380635370030 або на електронну адресу office@sup.org.ua, зазначивши назву підприємства, ЄДРПОУ, мобільний номер та ім’я відповідальної особи. Цю заявку ви також можете залишити на головній сторінці цього сайту.

1 коментар
bottom of page