top of page

Методичка: Рекомендації щодо відшкодування збитків бізнесу внаслідок агресії рф

Центр захисту бізнесу СУП підготував методичні рекомендації для бізнесу про те, як фіксувати збитки, завдані під час війни:


31 травня Центр захисту бізнесу СУП провів вебінар «Відшкодування бізнесу збитків від війни».


Наразі загальні збитки економіки України, завдані воєнними діями, оцінюються в понад $600 млрд (станом на 25 травня). Тож із перших днів війни Центр захисту бізнесу СУП перепрофілювався, додавши у коло своїх обов’язків також і питання відшкодування збитків. Фахівці Центру завжди на зв’язку у вирішенні нагальних питань, щоб сприяти безперервній роботі бізнесу навіть у такий важкий період. Пропрацювавши тему відшкодування збитків, ними було створено методичні рекомендації з того, як правильно ці збитки зафіксувати та оформити.


Під час війни підприємці зазнали збитків різного типу:

— прямі (реальні), пов’язані з фізичною неможливістю надалі працювати через матеріальну шкоду;

— упущена вигода через неможливість виконання зобов’язань;

— моральна шкода;

— невиплачена заробітна плата;

— додаткові виплати (витрати на кредитування, консультації).


Збитки потрібно вже фіксувати, адже держоргани, які будуть займатися відшкодуванням, повинні мати підтвердження й коректні дані щодо цих втрат. Наразі на рівні держави вже ведеться робота з уніфікації порядку оцінки збитків, їх фіксування, документації, аби якомога простіше було все відшкодувати.


Наразі немає абсолютно ефективного механізму, який би дозволив стягувати збитки з рф, тож поки варто максимально зосередитися саме на фіксації збитків, що не втратити в майбутньому можливість подати позов.


Як варто збирати докази ушкоджень? Це може бути обстеження, інвентаризація, судові експертизи, докази у кримінальному провадженні, акти ДСНС, відео і фотофіксація, покази свідків — і навіть це далеко не обмежений перелік.


Повністю переглянути вебінар можна за посиланням:


Зміст вебінару:

1. Методичні рекомендації СУП щодо фіксації збитків та розкриття загальних аспектів відшкодування шкоди, завданої воєнними злочинами – про це розповість Анастасія Гурська, співголова Центру захисту бізнесу СУП, керівник Адвокатського бюро «Анастасії Гурської»

2. Фіксація збитків у кримінальному процесі: в яких випадках? Яким чином? І як це можна використати в подальшому до отримання відшкодування? – розповість Катерина Гупало, партнерка Arzinger

3. Правове регулювання фіксації та оцінки збитків (земля, майно та бізнес як такий) - пояснить Тетяна Сторожук, старша юристка Arzinger

4. Механізми стягнення збитків: Status Quo – детальніше про це розкажуть Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger, та Володимир Наконечний, юрист Arzinger

Модератор - Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger


Звернутися до Центру захисту бізнесу з юридичних питань можна безпосередньо на електронну адресу businessprotection@sup.org.ua чи за телефоном Гарячої лінії +38 (067) 00 535 00.







bottom of page