top of page

Програми та ініціативи підтримки бізнесу в умовах війни

Оновлено: 31 жовт. 2022 р.

Зміст довідки

Ініціативи





1. Кредити за програмою «5-7-9%»


Уряд розширив Програму «Доступні кредити «5-7-9%», відповідно до рішення Уряду від 18 березня 2022.


Будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн.


Хто зможе отримати?

Кредит зможе отримати будь-яка українська компанія — від мікробізнесу до великого бізнесу, де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50% є українці.

Водночас не зможуть взяти кредит підприємства, учасником або кінцевим бенефіціаром яких є громадяни держави-агресора або ж особи, які належали до терористичних організацій.


На який строк можна отримати кредит?

Строк кредитування за програмою «5-7-9» залежатиме від цільового призначення коштів. На реалізацію інвестиційного проекту та на рефінансування заборгованості кредит надається щонайбільше на 5 років. Для фінансування оборотного капіталу — на 3 роки.


Які обмеження розміру допустимої державної допомоги?

Обмеження розміру допустимої державної допомоги, який може отримати підприємець, не буде застосовуватись у період дії воєнного стану. Раніше таке обмеження діяло в силу закону


Чи можливо отримати кредит, якщо недостатньо забезпечення за кредитом?

Уряд розширив перелік інструментів, які дозволять банкам надавати кредити в рамках програми «5-7-9%» у разі нестачі забезпечення. Експортно-кредитне агентство зможе страхувати кредити підприємців-експортерів, що значно спростить їм доступ до дешевого фінансування.

Також, за діючими умовами Програми можна скористатись кредитною гарантією в розмірі до 80% суми кредиту в залежності від виду кредиту та інших факторів.


Чи змінились додаткові умови для отримання кредитів?

Так, на період воєнного стану та 180 після нього, відмінено умову щодо збереження робочих місць за деякими видами кредитів в рамках програми. Всі інші умови програми залишаються в силі.


Зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%»: підтримка посівної кампанії та активація підприємництва

Для підтримки сільськогосподарських товаровиробників з метою забезпечення посівної кампанії, а також підтримки та активізації підприємницької діяльності у період дії воєнного стану Уряд, за ініціативою Президента України, вніс низку змін до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Міністерство фінансів України закликає представників бізнесу та банківські установи активно долучатися до реалізації нововведень. Нагадаємо, що зазначену Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва. Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

Постановою Кабінету Міністрів України були внесенні зміни до Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва — сільськогосподарських товаровиробників, в першу чергу, для забезпечення фінансування посівних робіт.


Розширення можливостей підтримки суб’єктів підприємництва — сільськогосподарських товаровиробників.

Основні нововведення до Програми «Доступні кредити 5-7-9%» з метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників:

1. Програма розширена на середні підприємства з річним доходом до 50 млн євро (раніше було 20 млн євро) та на великі підприємства з річним доходом більше 50 млн євро незалежно від кількості працюючих робітників.

2. Максимальна сума кредиту для всіх суб’єктів підприємництва збільшена з 50 млн грн до 60 млн грн з урахуванням групи пов’язаних компаній.

3. Процента ставка — 0% річних.

4. Ціль кредитування:

інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки,

кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів.

5. Строк кредиту — 6 місяців.

6. Термін подачі заявки на участь у програмі — до 31 травня 2022 року.

7. Розмір кредитної гарантії — 80% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).



2. Надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році

27 березня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про надання державних гарантій на портфельній основі у 2022 році».

Державні гарантії надаються для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу.

Уряд встановив можливість надавати державні гарантії банкам — кредиторам, що пройшли відбір для отримання часткового гарантування державою, серед яких: КБ «ПриватБанк», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», АТ «ПУМБ», АТ «ПроКредит Банк», АТ «Райффайзен Банк», АТ «КРЕДОБАНК», АТ «МІБ», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ «ОТП БАНК», АТ «АЛЬФА-БАНК», ПАТ «БАНК ВОСТОК», АТ «ОТП БАНК», АТ «БАНК АЛЬЯНС», АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», ПАТ «МТБ БАНК», АТ «АГРОПРОСПЕРІС БАНК», АТ «Полтава-Банк», АТ «ПІРЕУС БАНК МКБ», АТ АКБ «Львів», АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК», Акціонерний банк «Південний», АТ «КІБ», АТ «АСВІО БАНК», ПАТ «МТБ БАНК».

АТ «Укрексімбанк» визначено агентом гаранта (держави), до повноважень якого належить перевірка правильності отриманих від банків документів, оцінка та моніторинг портфелю кредитів тощо.

Рішенням Уряду також встановлено граничний розмір таких гарантій. За результатами отриманих від банків заявок затверджено граничні розміри надання державних гарантій на портфельній основі на загальну суму 18,850 млрд гривень.


До портфелю кредитів, який може бути частково забезпечено державними гарантіями, може бути включено кредити, які:

- надаються суб’єктам мікро-, малого та середнього підприємництва, строк ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік та які не є банкрутами та/або проти них не порушено справи про банкрутство;

- надаються на фінансування інвестиційного проєкту, інвестиційні цілі, а також на рефінансування заборгованості за іншими кредитами (включаючи кредити за Державною програмою «5-7-9»);

- надаються у гривні строком від 1 до 10 років у сумі не більше 100 млн грн за ставкою не вище UIRD +6%; та додаткове забезпечення за якими надається позичальниками в обсязі не більше 60% від суми кредиту з урахуванням коефіцієнтів ліквідності НБУ;

- надаються на незаборонену законодавством діяльність.

Перевагами для мікро-, малого та середнього бізнесу від портфельних гарантій є:

- отримання кредиту з частковою до 60% від суми кредиту заставою

- обмеження максимальної ставки — ставка за кредитом не може перевищувати UIRD +6%


Перевагами державних гарантій під час воєнного стану та протягом шести місяців після за кредитами, що надаються сільськогосподарським товаровиробникам є:

- можливість отримання кредиту з частковою до 20% від суми кредиту заставою;

- збільшений граничний обсяг державних гарантій на портфельній основі до 80% загальної суми зобов’язань за основним боргом за портфелем кредитів банку-кредитора та 80% за кожним окремим кредитом.



3. Окрема програма кредитування аграріїв


Кредитування сільськогосподарських товаровиробників на початку року відіграє значну роль для виробництва валової продукції сільського господарства.

«Результат усього сезону с/г робіт залежить від того, наскільки якісно ми зможемо організувати проведення весняно-польових робіт», – про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Міністр підкреслив, що навесні аграрії завжди потребують додаткового фінансування на період посівної. Крім того, сьогодні с/г виробники не мають можливості реалізувати зібраний торік врожай на експорт оскільки вся портова інфраструктура країни заблокована агресором. Як наслідок, сьогодні в аграріїв криза ліквідності обігових коштів для с/г діяльності.

Тому перед ними стало гостро питання залучення інших джерел фінансування передусім для здійснення весняно-польових робіт. За оцінками Мінагрополітики - загальна потреба в коштах для проведення таких робіт складає близько 100 млрд гривень.

Деталі програми кредитування для аграріїв у 2022 році:

- Виключно малим та середнім аграрним виробникам з оборотом не більше 20 мільйонів євро в рік, що є еквівалентом підприємства, яке оброблює до 10 000 га.

- Компенсація відсоткової ставки за залученими кредитами.

- Максимальна сума кредиту на який поширюється компенсація відсоткової ставки становить 50 млн грн.

- Кредитування надається для здійснення сільськогосподарської діяльності (посівної) на період дії воєнного стану.

- Для отримання кредитування суб’єкт підприємництва також повинен бути сільськогосподарським товаровиробником у значенні, наведеному в Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України».

- Термін дії кредиту становить 6 місяців.

- Встановлено максимальний розмір державної гарантії за портфельними кредитами до 80%.

Міністерство аграрної політики та продовольства України робить усе можливе для спрощення процедур та полегшення посівної кампанії:

- для забезпечення сільгоспвиробників насінням до посівної в Україні на час воєнного стану скасовані додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу;

- дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації на період воєнного стану;

- запущено аграрну платформу Міністерства зі збору актуальних потреб аграріїв під посівну в режимі реального часу https://agrostatus.org;

- створено онлайн-платформу для покращення логістичних маршрутів аграріїв в умовах воєнного стану https://prodsafety.org


Для забезпечення сільгоспвиробників насінням до посівної в Україні на час воєнного стану скасовані додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу


Дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації на період воєнного стану


4. Цифрова та інформаційна підтримка


На порталі «Дія.Бізнес» можна дізнатись всю актуальну інформацію щодо допомоги бізнесу під час воєнного стану. Вона містить:


а). Урядові програми:

- працевлаштування внутрішньо переміщених осіб,

- тимчасове переміщення підприємств,

- огляд всіх ініціатив щодо релокейту підприємств.

б). Кредитні програми:

- кредитування підприємств за програмою 5-7-9%,

- кредитування аграріїв,

- додаткова підтримка аграріїв.

в). Експортна діяльність:

- роз'яснення щодо нововведень,

- експорт в умовах війни.

Також на порталі можна знайти інформацію про податкові зміни та підтримку підприємців.


Запущено аграрну платформу Міністерства аграрної політики та продовольства України:

- зі збору актуальних потреб аграріїв під посівну в режимі реального часу: https://agrostatus.org;

- для покращення логістичних маршрутів аграріїв в умовах воєнного стану: https://prodsafety.org.

Ініціативи підтримки бізнесу


1. На базі Держпродспоживслужби створена Національна платформа продовольчої безпеки, яка дозволяє об’єднати зусилля військових адміністрацій, виробників харчових продуктів, торговельних мереж, міжнародних організацій для стимулювання розбудови української економіки в умовах війни та забезпечення харчовими продуктами й товарами першої необхідності мешканців громад, учасників Збройних Сил України та територіальної оборони.

Реєстрація обов'язкова та безкоштовна за посиланням: https://dpss.creatio.com/

Цінність для підприємств та інших учасників:

- доступ до актуальної інформації щодо реальних потреб та пропозицій тих чи інших товарів, що значно спрощує варіанти пошуку ринку збуту для вашої продукції;

- можливість миттєвої комунікації з покупцем чи постачальником без зайвих посередників;

- замовлення послуг транспортування.

До платформи, за інформацією Держпродспоживслужби, вже долучились більш ніж 600 учасників. Деталі — тут.


2. Платформа Biz For Ukraine з пошуку міжнародних проєктів для українських підприємців

Інститут маркетингу (Естонія) у співпраці з Офісом з розвитку підприємництва та експорту запустили проєкт з підтримки бізнесу Biz For Ukraine для українських компаній, які мають можливість дистанційно надавати сервісні послуги для іноземних компаній.

Платформа сприятиме створенню партнерського середовища між українськими та європейськими компаніями для забезпечення робочими проєктами українських спеціалістів. Українські компанії отримають можливість знайти міжнародні проєкти на ринках країн ЄС, а іноземні компанії — послуги від кваліфікованих спеціалістів з України.

Наразі вже понад 60 українських компаній подали заявки на участь у проєкті, серед них найбільш розповсюдженими є пропозиції щодо партнерства за наступними напрямками:

- IT;

- креативна індустрія;

- інжиніринг;

- консалтинг.

Функціонування платформи не обмежено лише наявними секторами, тому до участі запрошують представників українських компаній, які мають можливість віддалено надавати сервісні послуги: https://forms.gle/hk9MPhrvsSudfHcC8.

Деталі — тут.


3. Скасування комісії від світових маркетплейсів для продавців з України

Укрпошті вдалося домовитися зі світовими маркетплейсами про скасування комісії для продавців з України. Першими до ініціативи долучилися Etsy, eBay, Joom, потім приєдналися Wish та Shopify. Крім того, кожен з них запровадив свої бонуси для українців.

Wish повернув місячну комісію за лютий всім продавцям з України та скасував всі комісії для українських мерчантів терміном на 6 місяців.

Shopify виділить кошти на надання гуманітарної допомоги через партнера Flexport.

Joom до настання розрахункового періоду зробив виплату усім мерчантам та запевнив, що до українських магазинів не будуть застосовуватися жодні штрафи чи песимізації. Також маркетплейс тимчасово знизив комісію для продавців з 15% до 0%.

Etsy «обнулив» рахунки продавців за лютий та надає інструкції щодо тимчасової «відпустки магазинів».

еBay застосував політику, при якій продавці не будуть отримуватимуть негативні відгуки покупців до 20 березня. Крім того, Global eBay розпочав збір грошей для підтримки України, згідно з яким маркетплейс подвоїть кожну пожертву до $10 тис, що зроблять працівники компанії. Також еBay поновили акселартор для українців й готові підтримати середній бізнес з асортиментом від 100 товарів (3 міс без комісії), та малий (200 безкоштовних лістінгів).


4. Проєкт KeepGoing для надання першої допомоги власникам малого бізнесу

Платформу KeepGoing створено IT-підприємцями, щоб надати першу допомогу власникам мікро- та малого бізнесу, а також людям творчих професій, які залишилися в Україні та працюють надалі.

Проєкт надає медійну, інформаційну, фінансову підтримку та запускає краудфандингові збори. Звернутися по допомогу на сайті KeepGoing.com.ua можуть команди до 50 осіб чи сімейні бізнеси, постраждалі під час війни.

Щоб дістати підтримання від фонду, підприємцям, які працюють в Україні, необхідно надіслати заявку: https://form.keepgoing.com.ua/




5. Програма EU4Business підтримує малих та середніх підприємців під час війни

Серед ініціатив програма планує надавати підтримку малим і середнім підприємствам через бізнес-об’єднання — кластери, торгово-промислові палати, громадські організації у територіальних громадах.

Серед головних завдань екстреної підтримки Програми:

- зберегти робочі місця й підтримати економіку України;

- інтегрувати внутрішньо переміщених осіб та жінок у місцеві ланцюги створення доданої вартості та бізнес-мережі;

- допомогти ММСП диверсифікувати свої бізнес-моделі та розглянути можливість цифрової доставки продуктів і послуг;

- залучити українську діаспору в допомогу українському бізнесу.

Якщо у вас є ідеї чи план, як Програма може підтримати ваш бізнес у цей складний час, пишіть на електронну адресу: eu4business.ukraine@giz.de


!!! Найновіша пропозиція за ініціативи EU4Business: мінігранти підприємствам, які переїхали з постраждалих від війни територій, задля відновлення та/або підтримки виробництва, надання послуг зі збереження економічного потенціалу України та постачання критично важливих товарів і послуг, необхідних українцям та Збройним Силам України. До 30 травня треба встигнути подати заявку на сайті https://diia.gov.ua/services/otrimannya-minigrantu-vid-eu4business. Загальний фонд допомоги розрахований на 300 компаній, розмір допомоги одному суб’єкту господарювання — 125 000 гривень.


Допомога надається суб’єктам господарювання з метою покриття таких витрат, як:

- збереження та створення нових робочих місць (виплата заробітної плати);

- закупівля/заміна обладнання;

- закупівля сировини та матеріалів;

- орендна плата за приміщення/офісні приміщення;

- лізинг обладнання (за виключенням автомобілів, мотоциклів та інших особистих видів транспортних засобів);

- інші витрати, спрямовані на відновлення господарської діяльності (зазначається суб’єктом господарювання);


Гранти стали доступні завдяки фінансуванню Європейським Союзом та урядом Німеччини через програму технічної підтримки «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку в Україні реалізовує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.



6. Програма Мінсоцполітики з надання прямої допомоги українцям шляхом фінансування українських товаровиробників на місцях

Міністерство соціальної політики інформує про те, що Українська компанія ТОВ «Економіка довіри» від імені світових небайдужих об’єднань та громадян з усього світу організувала та запускає програму щодо надання прямої допомоги жителям України шляхом фінансування українських товаровиробників на місцях.

Компанія, підприємство чи ФОП, які працюють на території України та на сьогодні хочуть і мають можливість допомогти українцям і надати матеріальну допомогу безкоштовно та без цілі на прибуток, можуть долучитися до проекту шляхом:

- заповнення анкети-заяви на отримання допомоги;

-заключення договору;

- отримання коштів;

- надання безкоштовної допомоги громадянам та / чи волонтерським організаціям;

- звітування (фото, відео, за можливості — документи на списання).

При заповненні заяви компанія вказує суму та період фінансування, наприклад: випічка хліба — 1000 буханок на добу, собівартість хлібини — 25 гривень, ціна добового виробництва — 25 000 гривень. Після отримання коштів компанія-отримувач зобов’язується за добу здійснити випічку 1 000 буханок хлібин та роздати людям чи волонтерам. Після оформлення звіту в якості відео та фото, отримання фінансування продовжиться і надалі.

Допомога буде надаватися тим підприємствам, які готові гарантувати, що на отримані кошти підприємство працюватиме без цілі на прибуток, усі вироблені вироби будуть відвантажуватися безкоштовно, як благодійна підтримка громадянам та волонтерським організаціям.

Грошові кошти будуть перераховуватися підприємствам як цільова благодійна допомога. Підприємство виробник має здійснювати роздачу своєї продукції громадянам та волонтерським організаціям по собівартості.

Контактна особа ТОВ «Економіка довіри» — Юлія Чуфістова

тел. +380999803804

Керівник Генрі Штеренберг, http://www.linkedim.com/in/henryshterenberg

Реквізити: ТОВ «Економіка довіри», ЄДРПОУ: 42392340, вул. Воздвиженська, буд. 22, кв. 12, м. Київ, 04071, UA223052990000026007026211686, Банк АТ КБ „Приватбанк”




7. Фінансування посівної за хвилину через сайт AgroApp

Подайте заявку онлайн на фінансування посівної за хвилину через сайт AgroApp та отримайте швидке рішення.

Для того щоб забезпечити с/г товаровиробників фінансовими ресурсами, Уряд ухвалив Постанову, за якою визначена для них фінансова державна підтримка:

Виключно малих та середніх аграрних виробників з оборотом не більше 20 мільйонів євро в рік, що є еквівалентом підприємства, яке оброблює до 10 000 га.

Компенсація відсоткової ставки за залученими кредитами.

Максимальна сума кредиту, на який поширюється компенсація відсоткової ставки, становить до 50 млн грн.

Кредитування надається для здійснення сільськогосподарської діяльності (посівної) на період дії воєнного стану.

Для отримання кредитування суб’єкт підприємництва також повинен бути с/г товаровиробником у значенні, наведеному в Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Термін дії кредиту становить 6 місяців.

Встановлено максимальний розмір державної гарантії за портфельними кредитами до 80%.

Заявникам необхідно подати заявку через онлайн-форму на сайті AgroApp: https://agroapp.com.ua/

Наразі Укргазбанк та Ощадбанк вже підтвердили свою участь у фінансуванні фермерів по державній програмі.


8. Залізна посівна: спільно з Мінагрополітики «Укрзалізниця» допомагає аграріям з логістикою дизпального та добрив

«Укрзалізниця» спільно з Мінагрополітики допоможе аграріям з логістикою добрив і дизельного пального.

Контакт: Тетяна +38 093 756 24 21.


9. Ініціатива Help Women Agro in Ukraine для підтримки жіночих підприємств аграрного сектору

ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі» в співпраці з міжнародними партнерами реалізовує ініціативу Help Women Agro in Ukraine з підтримки українських підприємців, які працюють в аграрному секторі та постраждали від війни з Російською Федерацією.

Серед потенційних напрямів підтримки:

- фінансова підтримка;

- партнерство та співпраця з міжнародними партнерами з метою просування продукції на зовнішніх ринках;

- менторство;

- залучення провідних експертів в галузі для отримання міжнародного досвіду;

- стипендія на навчання за міжнародними програмами підвищення ділових навичок в аграрному секторі;

- серія статей;

- випуск подкастів.

Для участі необхідно заповнити форму за посиланням.

Для тих хто має можливість надати підтримку та допомогу підприємцям необхідно заповнити форму за посиланням.

Період реалізації ініціативи: 1 травня — 30 червня 2022 року.


10. Сайт для пошуку регіональних постачальників товарів для продуктових мереж

Міністерство аграрної політики спільно з Zernotorg створили сайт для пошуку регіональних постачальників товарів для продуктових мереж — https://pererobka.org.ua

Для того, щоб реалізовувати товари через цей сайт, потрібно зробити такі кроки:

  • зареєструйтеся на сервісі https://pererobka.org.ua

  • заповніть інформацію про компанію

  • додайте пропозиції та попит по товарах

  • підтримуйте актуальність пропозицій.

Дізнатися детальні інструкції щодо реєстрації можна тут.


11. Торговельно-сервісна платформа LITEPROM для легкої промисловості

Платформа орієнтована на українських виробників.

Суть проєкту — надання можливості на онлайн-платформі розміщувати готову продукцію легкої промисловості, тканини, фурнітуру, інші господарські товари.

Наразі ініціатори шукають українських виробників продукції легкої промисловості: шкарпетки, одяг, одяг для тварин, трикотаж, домашній текстиль. Планують їх просувати на закордонні ринки та розміщувати на платформі прямих постачальників та баєрів, які можуть і хочуть купувати українську готову продукцію, а також продавати тканини, фурнітуру та інше для українських виробників за ціною виробника.

Контактна особа для деталей по проєкту (в т.ч. Telegram, Viber, WhatsApp, WeChat): +380674441142

Детальніше: https://liteprom.com/


12. Платформа для забезпечення нагальних потреб держави та відновлення українського бізнесу в часи війни Prozorro+

Детальніше: https://prozorro.gov.ua/page/plus



13. Do Business with Ukrainians: активісти запустили платформу для підтримки підприємців

Спільнота Бізнес-школи Українського католицького університету (LvBS) та зовнішні експерти з різних галузей запустили платформу для підтримки малого та середнього бізнесу.

Це своєрідний маркетплейс, де з однієї сторони — українські підприємці, які пропонують свої послуги та продукти, а з іншої — потенційні клієнти з-за кордону, які можуть допомогти українській економіці своїми замовленнями.

Якщо ви українська компанія, яка потребує допомоги у виході на іноземні ринки, пошуку персоналу чи юридичні аспекти, будь ласка, заповніть форму: https://lvbs.top/mrf

Якщо ви маєте ідеї, як залучити клієнтів до українських послуг та продуктів, будь ласка, пишіть на електронну пошту: hello@dobizwithua.com


14. Сервіс «Є-​Товар» для запобігання дефіциту необхідних товарів та оптимізації поставок

Український постачальник електронного обміну даними EDIN створив рішення «Є-Товар».

Основна мета — запобігання дефіциту необхідних товарів для населення в Україні та оптимізація поставок.

Сервіс дозволяє постачальникам і виробникам завантажувати свої каталоги продуктів і товарів (включаючи контакти) за допомогою вебкабінету.

Торговельні мережі мають можливість переглядати всі каталоги в режимі реального часу, з можливістю обрати необхідний регіон, та відправляти замовлення на доставку, або зв’язатися з постачальниками.

Сервіс «Є-Товар» безкоштовний у використанні.


15. Онлайн платформа для бізнесу «Один одному» від Національної електронної біржі

Національна електронна біржа (НЕБ) — оператор системи електронних аукціонів Прозорро.Продажі запускає онлайн платформу для бізнесу «Один одному».

Платформа допоможе підприємцям обмінюватися фахівцями, обладнанням, технологіями, ресурсами, потужностями для вирішення бізнес-завдань.

А саме:

- допоможе об'єднати представників бізнесу, які бажають дати роботу своїм співробітникам, або задіяти потужності та ресурси, що не завантажені в нинішніх умовах на 100%;

- допоможе об’єднати підприємців, яким необхідні кваліфіковані фахівці, обладнання, налаштування бізнес-процесів або розробки у тій чи іншій сфері.

Для того, щоб розпочати роботу з сервісом кожна зі сторін має пройти реєстрацію на сайті та подати заявку в необхідну рубрику згідно зі своєю метою. Після чого відстежувати оголошення та комунікувати із зацікавленими сторонами на платформі.

Після успішного завершення перемовин між сторонами укладається угода про співпрацю за необхідності.

Команда НЕБ працює над системою автоматичного зіставлення заявок, а також підписання угод в електронній формі ЕЦП.


16. UA business global — освітня та менторська підтримка українських підприємців

Запущено волонтерський проєкт на підтримку українського бізнесу в умовах війни UA business global.

Основна мета — освітня та менторська підтримка українських підприємців, які планують продавати свій продукт на міжнародних ринках.

Теми лекцій:

- огляд можливостей для бізнесу з нуля з мінімальним бюджетом: Молдова, Польща, Німеччина, Португалія, Австрія, Прибалтика, США;

- канали просування товарів та послуг: LinkedIn, Upwork, Instagram, Facebook, Google Ads, міжнародний PR, особистий бренд експерта та інші;

- канали збуту товарів: дистрибуція, Shopify, Etsy, Amazon, B2C експорт;

- питання логістики, фінансових платежів та легалізації;

- фінансування та гранти на розвиток бізнесу.

Слідкувати за графіком подій можна у Telegram-каналі за посиланням: https://t.me/uabusinesss.

Детальніше за посиланням.


17. Support Ukrainian Businesses — платформа для підтримки українського бізнесу

Якщо ваша компанія переорієнтувала виробництво або ж продовжує працювати, закриваючи гуманітарні потреби українців та/або Збройних Сил України — подавайте заявку на розміщення на платформі ініціативи Support Ukrainian Businesses.

Мета проєкту — залучення фінансової допомоги для підтримки підприємств, що підтримують українців та ЗСУ в умовах війни.

Детальніше на сайті або за посиланням.


18. Безкоштовний двомісячний доступ до сервісу для волонтерів від Finmap

Сервіс для обліку грошей Finmap для підтримки українських волонтерів запустив проєкт «Finmap for UA volunteers — Save Ukraine» та надає безкоштовний двомісячний доступ для ведення фінансової звітності за волонтерською діяльністю, яка пов'язана зі збором коштів.

Під волонтерством мається на увазі діяльність, спрямована на допомогу Україні, армії, українським громадянам та тваринам (перевезення, закупки продуктів, гуманітарки, закупівлі та допомога ЗСУ, Теробороні тощо).

За допомогою сервісу волонтери зможуть:

- Автоматично фіксувати надходження та витрати, синхронізувавши сервіс с банківськими рахунками та картками;

- Звітувати про діяльність, маючи наочні дані;

- Планувати майбутні витрати на закупівлі та бачити, чи вистачає ресурсів або треба залучити додаткові.

Для отримання безкоштовного доступу необхідно:

- Заповнити форму для волонтерів: https://finmap.online/#volonter. У формі зазначити, якою діяльністю ви займаєтесь, та надати підтвердження волонтерської діяльності — сторінку в соцмережах, скріни, виписки по картах тощо.

- Пройти реєстрацію у сервісі (одразу після заповнення форми).

- Дочекатись фідбеку від менеджера сервісу та отримати безкоштовний доступ на 2 місяці для ведення фінансового обліку волонтерської діяльності.

- Волонтерам, які вже є користувачами Finmap, також потрібно заповнити форму. Після чого буде надано 2 безкоштовні місяці для обліку своєї волонтерської діяльності.

У випадку виникнення питань, на сайті також можна звернутись до служби підтримки.


19. Швидкий пошук інформації про надання та отримання допомоги у часи війни

Запрацював новий інформаційний сайт Головного сервісного центру МВС України: https://dopomogaua.info/ua

На сайті можна знайти інформацію на найпоширеніші питання щодо надання та отримання допомоги у часи війни.


20. Програма «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» – підтримка підприємців під час воєнного стану

Програма планує підтримувати МСП через бізнес-об’єднання – кластери, торгово-промислові палати, громадські організації у територіальних громадах.

Серед головних завдань екстреної підтримки Програми:

- зберегти робочі місця й посилити економіку України;

- інтегрувати внутрішньо переміщених осіб та жінок у місцеві ланцюги створення доданої вартості та бізнес-мережі;

- допомогти ММСП диверсифікувати свої бізнес-моделі та розглянути можливість цифрової доставки продуктів і послуг;

- залучити українську діаспору в допомогу українському бізнесу.


21. Проєкт GIZ: консультаційна підтримка підприємців

Серед головних завдань консультаціної підтримки:

👉 Допомогти підприємцям релокувати , диверсифікувати та відновити свій бізнес.

👉 Допомогти підприємцям інтегруватись у місцеві бізнес-мережі.

👉Допомогти підприємцям вийти на міжнародні майданчики з продажу своєї продукції.

👉Допомогти підприємцям зберегти не тільки активи а і робочі місця й посилити економіку України.

Проєкт співпрацює з понад 50 експертами / консультантами з оподаткування, обліку, юридичного консалтингу, експорту та імпорту, логістики, питань розвитку бізнесу у нестабільних умовах.



bottom of page