top of page

Визначення втрат під час війни

Оновлено: 14 квіт. 2022 р.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації.

Усі втрати фіксуватимуться відповідно до методик, на створення і затвердження яких у міністерств, призначених відповідальними за свої напрямки, є 6 місяців. Тобто фактично усі ретельні правила подачі звітності щодо шкоди і збитків будуть оприлюднені впродовж наступного півріччя.

Чіткий алгоритм дій із фіксації збитків читайте за посиланням: https://sup-info.wixsite.com/business/post/fix-damages


Зазначена постанова передбачає Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації здійснюється окремо за напрямами:


1) людські втрати та пов’язані з ними соціальні витрати — напрям, що включає всі людські втрати (смерть або каліцтво цивільних осіб), що виникли в результаті збройної агресії російської федерації, а також витрати, пов’язані з призначенням різних видів державної соціальної допомоги та наданням соціальних послуг.

Здійснюється за методикою, затвердженою наказом Мінсоцполітики, за погодженням з Мінреінтеграції.


2) економічні втрати, пов’язані з людськими втратами, — напрям, що включає непрямі економічні втрати, пов’язані зі зменшенням чисельності населення та відповідного зменшення економічних показників країни.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінекономіки, за погодженням з Мінреінтеграції.


3) військові втрати — напрям, що включає людські та матеріальні військові втрати і витрати, пов’язані з бойовими діями.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Міноборони, за погодженням з Мінреінтеграції.


4) втрати, пов’язані із забезпеченням публічної безпеки і порядку, боротьби із злочинністю, забезпеченням безпеки дорожнього руху, — напрям, що включає людські та матеріальні втрати і витрати правоохоронних органів, пов’язані із забезпеченням публічної безпеки і порядку, боротьби із злочинністю, забезпеченням безпеки дорожнього руху.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом МВС, за погодженням з Мінреінтеграції.


5) втрати житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства — напрям, що включає втрати житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства, об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості, дачних і садових будинків, фактичні витрати, здійснені для їх відновлення.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінрегіону, за погодженням з Мінреінтеграції.


6) втрати земельного фонду — напрям, що включає втрати земельного фонду, а також пов’язану з ними упущену вигоду.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінагрополітики, за погодженням з Мінреінтеграції.


7) втрати лісового фонду — напрям, що включає втрати лісонасаджень та пов’язані із ними витрати.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Міндовкілля, за погодженням з Мінреінтеграції.


8) втрати надр — напрям, що включає втрати надр, заподіяні самовільним їх користуванням, а також екологічну шкоду, завдану навколишньому природному середовищу під час самовільного користування надрами.

Здійснюється відповідно до методики, затверджених наказами Міндовкілля, за погодженням із Мінреінтеграції.


9) втрати акваторії — напрям, що включає втрачену частину територіальних вод України в акваторії Чорного та внутрішніх вод України в акваторії Азовського морів.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Міндовкілля, за погодженням з Мінреінтеграції.


10) збитки, завдані природно-заповідному фонду, — напрям, що включає збитки, завдані територіям та об’єктам природно-заповідного фонду, та пов’язані із ними витрати.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Міндовкілля за поданням Держекоінспекції.

Відповідальним за визначення шкоди та збитків за наведеним напрямом є Міндовкілля;


11) втрати інфраструктури транспорту, телекомунікаційної мережі і зв’язку — напрям, що включає зруйновані або пошкоджені автомобільні, залізничні шляхи, транспортні розв’язки, телекомунікаційні мережі та інші об’єкти транспортної інфраструктури.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінінфраструктури, за погодженням з Мінцифри та Мінреінтеграції.


12) втрати енергетичної інфраструктури — напрям, що включає зруйновані газо-, нафтопроводи, лінії електропередачі, інші об’єкти енергетичної інфраструктури.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Міненерго, за погодженням з Мінреінтеграції.


13) втрати культурної спадщини — напрям, що включає втрати об’єктів культурної спадщини.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом МКІП, за погодженням з Мінреінтеграції.


14) економічні втрати підприємств — напрям включає втрати підприємств усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна, а також упущену вигоду від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Оцінюватиметься вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна, упущена вигода та втрати від неоплачених товарів, робіт та послуг.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна, за погодженням з Мінреінтеграції.


15) втрати установ та організацій — напрям, що включає втрати установ та організацій усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна.

Здійснюється відповідно до методики, затвердженої спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна, за погодженням з Мінреінтеграції.


Всі методики повинні бути затверджені протягом 6 місяців.




bottom of page