top of page

Алгоритм ввезення гуманітарних вантажів

Для уникнення затримок та непорозуміння на кордоні при ввезенні вантажів гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні варто йти за таким алгоритмом:


1

Знайдіть отримувача. Зв'яжіться з військовою частиною, обласною військовою адміністрацією, правоохоронними органами чи благодійною організацією та запропонуйте гуманітарну допомогу (знайдіть отримувача);


2

Підготуйте документи:

  • договір дарування довільної форми про безоплатну передачу такого-то товару такій-то організації;

  • перелік товарів, які передаються як гуманітарна допомога (зазначити найменування, кількість, вага).

3

Відправте документи (їх копії, фото) організації, якій передаватимете гуманітарну допомогу (отримувачу).


4

Повідомте митницю. Отримувач (військова частина, адміністрація, організація тощо) повідомляє письмово митницю, через пункт пропуску, де буде здійснено перетин кордону, про те, що буде ввозитися такий то товар та переміщуватиметься таким то транспортним засобом під керуванням такої то особи тоді то на нашу адресу з метою зміцнення оборони держави тощо.


5

Проведіть визнання товару гуманітарним вантажем (в окремих випадках). На окремі товари необхідне попереднє визнання їх гуманітарною допомогою (наприклад, транспортні засоби, автомобілі, медичне обладнання, товари подвійного/військового призначення) від регіональних військових адміністрацій. Таке рішення готує адміністрація за зверненням отримувача або донора (відправника) у вигляді листа та направляє митниці або передає особі, яка перевозитиме такий товар.

Пред'явлення такого дозволу обов'язкове для перетину кордону!

При ввезенні таких товарів обов'язково направляєте копії (фото) документів з п. 2 на адресу регіональних військових адміністрацій за місцезнаходженням отримувача або місцезнаходженням пункту пропуску, де здійснюватиметься ввезення товарів.

!! Перелік таких товарів затверджено постановою КМУ від 7 березня 2022 р. № 224, вони позначені двома зірочками "**". Це, наприклад, пресована деревина, фанера, кордні матеріали для шин, цегла, блоки, плитки тощо.


6

У пункті пропуску заповнюєте декларацію за формою, що затверджена постановою КМУ N. 174

bottom of page